Sandacz należy do ryb drapieżnych, słodkowodnych. Występuje w jeziorach, rzekach oraz przybrzeżnych akwenach morza Bałtyckiego. Sandacze wyróżniają się wydłużonym ciałem oraz małą głową. Posiada on zielono-szary grzbiet oraz biały brzuch. Charakterystyczną cechą sandacza są złączone dwie płetwy grzbietowe. Jak przyrządzić sandacza?

Zalety mięsa z sandacza

Mięso z tej ryby jest doskonałym źródłem białka oraz witamin E i A odpowiedzialnych za zdrowe włosy, paznokcie oraz jędrną skórę. Co więcej sandacz bogaty jest również w kwasy omega-3 odpowiedzialne za zwalczanie złego cholesterolu. Należy również dodać, że mięso sandacza jest delikatne, jasne oraz niezbyt ścisłe, a niektórym przypomina maślany smak. W zasadzie ryba ta powinna na stałe zagościć u osób na diecie gdyż jest bardzo mało kaloryczna. Jego filet to ok. 200 kcal.

Jak przyrządzić sandacza?

jak przyrządzić sandaczaSandacza możemy upiec, usmażyć a nawet ugotować na parze. Jeżeli chcemy wiedzieć jak przyrządzić sandacza, w internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Komponuje się on z wieloma dodatkami i w każdej postaci pozostaje soczysty. Przed przyrządzeniem pamiętajmy aby rybę skropić sokiem z cytryny, co podkreśli jej smak. Smażąc rybę na patelni kładźmy ją na gorący olej w panierce z mąki bądź bułki tartej z jajkiem. Z pewnością smażona ryba idealnie pasuje do frytek lub zapiekanych ziemniaków. Piekąc rybę w piekarniku, zawińmy ją w folię aluminiową. Dzięki temu będzie ona soczysta. Ryby powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Dzięki kwasom omega-3 mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny, chronią wzrok oraz zapobiegają demencji. Są kluczowe dla procesu zapamiętywania i uczenia się u dzieci. Potrzebujemy ich do prawidłowego rozwoju mózgu. Jedzenie ryb raz w tygodniu zmniejsza zachorowalność na reumatoidalne zapalenie stawów o ponad połowę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *