Przyrządzanie słodkości to bardzo przyjemny sposób na kreatywne zagospodarowanie wolnego czasu. Aby móc w pełni cieszyć się możliwościami cukierniczej inwencji, zarówno w domowej, jak i profesjonalnej kuchni powinny znaleźć się podstawowe akcesoria cukiernicze. O ile prosta blaszka do pieczenia to artefakt dostępny wszędzie tam, gdzie znajdzie się piekarnik, o tyle bardziej zaawansowane gadżety mogą wymagać większych poszukiwań. Dlatego przygotowaliśmy małą ściągę, w której można znaleźć podpowiedzi, jakie sprzęty pozwolą przygotować najbardziej ekstrawaganckie torty i ciasteczka. 

W czym to upiec? 

Jedna blacha to zdecydowanie za mało dla osób, które chcą rozpocząć dłuższą przygodę ze słodkimi wypiekami. Przeglądając dostępne w sklepach internetowych i stacjonarnych akcesoria cukiernicze, nietrudno zauważyć olbrzymie zróżnicowanie kształtów, rozmiarów i materiałów, z jakich zostały one wykonane. Co mamy do wyboru?

  • Tortownice i formy do pieczenia – od najbardziej tradycyjnych okrągłych, przez prostokątne aż po blaszki w niestandardowych wymiarach. Wybierając akcesoria cukiernicze, warto kierować się wygodą, a wśród tortownic tym aspektem wyróżniają się przede wszystkim modele z odpinanym dnem. Dobrym pomysłem bywa też także regulowany rant cukierniczy, dzięki któremu rozmiar może zostać dostosowany do odmiennych potrzeb. 
  • Formy silikonowe – w ostatnich latach tego rodzaju dodatki stały się niewątpliwym hitem. Dzięki plastyczności materiału można nadać im na etapie produkcji najbardziej nieoczekiwany kształt, dzięki czemu przyrządzone z ich pomocą słodkości będą wyróżniać się wśród pozostałych deserów. Silikon stosowany do żywności posiada wszystkie niezbędne certyfikaty bezpieczeństwa, a do tego jest odporny na skrajne temperatury – można stosować go w przedziale od  -60°C do +230°C. 
  • Silikonowe maty – jako produkty wielorazowe zastąpią klasyczny papier do pieczenia (nie ma osoby robiącej wypieki, której niespodziewanie nie skończył się ten produkt w najmniej oczekiwanym momencie!). Zaletą korzystania z mat jest także równomierne rozłożenie temperatury, dzięki czemu wszystkie ptysie, klerki i inne desery z ciasta parzonego będą idealnie wypieczone i bezpiecznie zdjęte z silikonowej powierzchni.

Jak to będzie wyglądać? 

Słodkie wypieki to nie tylko puszyste biszkopty czy wyrośnięte ciasta drożdżowe, ale także zapierające dech w piersiach dekoracje. Mając pod ręką wygodne akcesoria cukiernicze, nawet osoba początkująca będzie w stanie kreatywnie ozdobić swój wypiek. 

Łatwym sposobem jest wykorzystanie masy cukrowej – o której więcej za chwilę – ale do jej estetycznego rozprowadzenia warto skorzystać ze specjalnego zestawu narzędzi. W jego skład wchodzi przede wszystkim wałek wykonany z nieprzywierającego materiału, dzięki któremu masa nie będzie się rozwarstwiać. Wzory i kształty można wyciąć za pomocą radełka, nożyka czy patyczka z kulistym zakończeniem. 

Popularnym rozwiązaniem jest wykorzystanie rękawa cukierniczego. Z jego pomocą cukiernik wyczaruje trójwymiarowe kształty z kremu. W sprzedaży dostępne są rękawy jednorazowe oraz wykonane z odpornego na tłuszcz poliestru do wielokrotnego zastosowania. 

Dużym ułatwieniem w dekorowaniu słodkich wypieków jest obrotowa patera. Pozwala ona równomiernie nałożyć krem i wygładzić go za pomocą szpatułek, a także nanieść innego rodzaju elementy bez konieczności przerywania pracy, żeby obejść stół. 

Czy te dodatki też można zjeść? 

Ostatnie akcesoria cukiernicze, na które również należy zwrócić uwagę, to jadalne dodatki dekoracyjne. Mowa tutaj o wspomnianej już masie cukrowej czy barwnikach spożywczych. Poprawnie nałożona na tort masa pokryje go gładką warstwą lukru. W zależności od zapotrzebowania lub fantazji autora masę cukrową zastosuje się do pokrycia eleganckiego tortu weselnego czy stworzenia wymarzonego ciasta urodzinowego dla dziecięcego pasjonata sportu, animacji czy zwierząt. Barwniki spożywcze sprawią z kolei, że przyrządzane słodkie wypieki nabiorą dowolnego koloru, pozostając przy tym bezpieczne do spożycia.