Palniki cukiernicze są powszechnym elementem wyposażenia lokali gastronomicznych, ponieważ mają szerokie zastosowanie, a jednocześnie są proste w użyciu. W warunkach domowych sprawdzą się mniejsze rozmiary opalarek, natomiast jako wyposażenie gastronomii warto zaopatrzyć się w kilka rodzajów palników, żeby móc wykorzystać je do kulinarnych eksperymentów.
Palniki cukiernicze – czym się charakteryzują?
Palniki gazowe zwyczajowo kojarzą się z jedną potrawą – deserem creme brulee. Gastronomia zna jednak dużo więcej zastosowań tych urządzeń. Szefowie kuchni wykorzystują opalarki także do przyrządzania deserów takich jak catalana czy tarte tatin. W przypadku potraw wytrawnych palniki są niezbędne do flambirowania, przypiekania ryb do sushi oraz roztapiania sera. Obsługa urządzeń do opalania jest intuicyjna i nie wymaga długiego przygotowania, a dzięki nim Twoje menu może zyskać na oryginalności. Palniki cukiernicze są szczególnie popularne w tradycji kuchni francuskiej, angielskiej i katalońskiej, dlatego, jeśli prowadzisz restaurację serwującą dania z tych regionów, zakup opalarki gazowej będzie niezbędny.
Palnik do creme brulee – na co zwrócić uwagę?
Jeśli palnik gazowy wydaje ci się zbędnym gadżetem albo posiadasz wątpliwości co do jego zastosowania, sprawdź poniższe informacje i przekonaj się o jego zaletach.
- bezpieczeństwo i zasilanie
Palniki gazowe z pozoru mogą wydawać się niebezpieczne, szczególnie kiedy obserwujemy popisy kucharskie w programach telewizyjnych o gotowaniu. W praktyce jednak obsługa opalarek nie jest skomplikowana, a każde urządzenie jest wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia, które uniemożliwiają płomieniowi cofanie się, dlatego nie występuje zagrożenie w postaci poparzenia. Dodatkowo warto wybrać model, który posiada regulację płomienia, co pozwala precyzyjnie kontrolować opalanie potraw i uniknąć nadmiernego przypalenia. Palniki gazowe są wyposażone w zapalniki piezoelektryczne i nie wymagają użycia zapałek, do zasilania wykorzystuje się najczęściej sprężony gaz we wkładzie, który można zakupić na sztuki bądź w wielopakach. Przed zakupem upewnij się, że wybrany palnik cukierniczy posiada opcję wielokrotnego napełniania, ponieważ ten typ opalarek jest najtańszy w eksploatacji.
Dodatkowe zastosowania palnika cukierniczego
Poza standardowymi deserami z warstwą skarmelizowanego cukru na wierzchu palnik cukierniczy można wykorzystać także do:
- przypalania skórek z cytrusów – przydaje się w szczególności podczas przygotowywania egzotycznych drinków,
- dekorowania bezy – dzięki palnikowi uzyskamy idealnie przypieczoną bezę,
- flambirowania – opalarki służą także do spektakularnego podawania potraw. Wystarczy skropić danie alkoholem i odpalić płomień palnika.